dieta

Dukanova diéta a skutočná hmotnosť

Jedným zo špecifických pojmov, ktoré sa zaužívali hlavne v súvislosti s Dukanovou (francúzskou) diétou, je aj pojem skutočná alebo reálna (pravá) hmotnosť. Tá je u každého jedinca iná a nie je totožná s ideálnou hmotnosťou. Vaša skutočná váha je váha, ktorú si môžete udržať bez zbytočne ťažkých bojov samých so sebou, bez ovplyvnenia nálady alebo zdravia. Túto hmotnosť si dokážete stabilizovať dlhodobo bez väčších problémov, hladu a obmedzeného stravovania. Svoju skutočnú váhu je potrebné poznať pred začatím Dukanovej diéty, aby ste si vedeli určiť cieľ chudnutia a vytvoriť svoj ​​osobný diétny plán, ktorý podporí zdravé chudnutie v každej fáze diéty.

Dukanova diéta sa vyznačuje tým, že sa v nej plynulo prechádza štyrmi fázami:
1.      Útočná fáza je krátka a zaručuje rýchlu stratu hmotnosti (72 druhov potravín, ktoré sú tvorené čistými bielkovinami ako mäso, ryby, vajcia a podobne)
2.      Plávajúca fáza, pri ktorej sa využíva 28 potravín (väčšinou zelenina), zaručuje dosiahnutie skutočnej váhy. V tejto fáze sa striedajú tiež proteínové a zeleninové dni.
3.      Konsolidačná fáza vás naučí, ako pripomenúť svojmu telu, aby nenaberalo stratené kilogramy späť. Do jedálnička sa postupne zavádzajú viackalorické potraviny, je to vlastne fáza oslavy jedla ako takého. Každý týždeň sa odporúča dať si jeden deň proteínový (najlepšie štvrtok), ktorý pomôže upraviť skutočnú váhu a ak je to nutné, zabráni opätovnému priberaniu. Jedálniček Dukanovej diéty v tejto fáze sa skladá zo 100 neobmedzene povolených potravín (bielkoviny a zeleniny), ku ktorým si môžete pridať raz týždenne aj bravčovú alebo jahňaciu panenku. Už nie ste obmedzení extra chudou šunkou bez tuku alebo kože, ale máte možnosť jesť tradičné varené šunky. Toto je základ tejto fázy, pričom postupne môžete pridávať aj:

Tekutý vitamín C

V prvej polovici konsolidačnej fázy:

  • Porcia ovocia denne – okrem banánov, hrozna, fíg a čerešní
  • 2 plátky celozrnného chleba denne
  • 40g tvrdého syra
  • Jedna 220g porcia jedla s obsahom škrobu týždenne
  • 1 jedlo na oslavu týždenne – tzv. „voľné“ jedlo obsahujúce aperitív (víno​​, alebo nejaký podobný alkohol), predjedlo, hlavný chod a časť syra alebo dezert. Je však dôležité si takúto oslavu doprať len raz týždenne, za odmenu

V druhej polovici konsolidačnej fázy:

  • 2 porcie ovocia denne – okrem banánov, hrozna, fíg a čerešní
  • 2 plátky celozrnného chleba denne
  • 40g tvrdého syra
  • Dve 220g porcie jedla s obsahom škrobu týždenne
  • 2 jedlá na oslavu týždenne

4.      Fáza stabilizácie je fázou Dukanovej diéty, kde už máte možnosť jesť, ako budete chcieť, no je potrebné dodržiavať 3 jednoduché pravidlá po celý zvyšok svojho života

  • Prírodno-proteínové štvrtky (alebo iný zvolený deň)
  • 20 minút chôdze denne, vyhýbanie sa eskalátorom a výťahom
  • 3 lyžice ovsených otrúb denne

Pri Dukanovej diéte a jej štyroch fázach sa nedostavuje žiadny jojo efekt.
Najdôležitejšie pri Dukanovej metóde je naučiť sa, ako správne jesť bez toho, aby ste opäť nepribrali. Bielkoviny (ako najdôležitejší zdroj tejto diéty) sú hlavnými aktérmi v boji proti obezite, pričom stavajú na účinnosti ovsených otrúb. Dukanova diéta je hyperdiéta, ktorá vám pomôže získať sebavedomie a začať sa cítiť fit. Pri Dukanovej diéte sa strava ľahko sleduje, pričom schudnete rýchlo a jete bez zbytočného počítania kalórií. Existuje viac než 800 receptov od predjedla až po dezert s Dukanovou diétou.

losos

Potravinový zoznam Dukanovej diéty

Teraz vám ponúkneme zoznam 100 povolených potravín pre Dukanovu diétu, ktorý sa skladá zo 68 čistých bielkovín a 32 druhov zeleniny.

68 čistých proteínov, s ktorými začíname v útočnej fáze

Chudé mäso: Hovädzia sviečková – Byvol – Extrachudá šunka – Extrachudé Kosher hovädzie párky – Tenké plátky bravčových kotliet – Tenké plátky hovädzej roštenky – Bravčová panenka – Sójová slanina – Steak: bok , sviečková, teľacie kotlety – Zapekaná teľacina – Divina
Hydina: Kuracina – Kuracia pečeň – Sliepka – Morčacie a kuracie párky bez tuku – Kuracie alebo morčacie plátky s nízkym obsahom tuku – pštrosí steak – prepelica – Moriak – Divá kačka
Ryby: Siveň – Sumec – Platesa – Treska – Halibut- Herring – Makrela – Mahi Mahi – Morský čert – Losos alebo údený losos – Sardinky čerstvé alebo konzervované vo vode – Morský vlk – Žralok – Morský jazyk – Surimi – Mečúň – Tilapia – Pstruh – Tuniak čerstvý alebo konzervovaný vo vlastnej šťave
Mušle: Mušle – Krab – Rak – Homár – Chobotnica – Ustrice – Krevety – Kalmáre

Vegetariánske proteíny: Seitan (pšeničné mäso) – Sójové potraviny a vegetariánske karbonátky – Tempeh – Tofu
Mliečne výrobky bez tuku: Odtučnený tvaroh, Odtučnený krémový syr, Odtučnené mlieko – Odtučnený grécky jogurt – Odtučnená ricotta – Odtučnená kyslá smotana
Vajcia: Kuracie – Prepeličie – Kačacie

! Plus želatína bez cukru

32 druhov zeleniny, s ktorými začíname v plávajúcej fáze

Artičok – Špargľa – Fazuľové klíčky – Repa – Brokolica – Ružičkový kel – Kapusta – Karotka – Karfiol – Zeler – Uhorka – Baklažán – Čakanka – Fenikel – Zelené fazuľky – Kel – Rukola – Huby – Ibištek jedlý (Okra) – Cibuľa – Pór – Šalotka – Palmová kapusta – Papričky – Tekvica – Reďkovky – Rebarbora –  Špenát – Paradajky – Patizón – Tekvica – Kvaka – Čínska kapusta – Žerucha – Cuketa

Tekutý vitamín C

Ďalšie potraviny povolené pri Dukanovej diéte

Cestoviny Shirataki sa môžu konzumovať od útočnej fázy. Vyrobené sú z koreňa rastliny konjac z Ázie (Čína a Japonsko), sú bohaté na vlákninu, stimulujú črevné pohyby, podporujú peristaltiku čriev a nemajú prakticky žiadne kalórie. Konjac si môžete zohnať aj v inej forme, napríklad ako prášok alebo „múku“, poprípade vo forme gélu.
Olivový olej sa odporúča zaradiť od plávajúcej fázy, no v obmedzenom množstve jednej lyžičky. Je bohatý na omega-3-mastné kyseliny, polyfenoly a vitamín E, ktorý je známym antioxidantom.
Plody Goji je možné konzumovať od útočnej fázy, no v obmedzenom množstve (počas čisto proteínových dní 1 polievková lyžica a počas zeleninových dní 2 polievkové lyžice).

Dukanova diéta 2: Nutričné schodisko

Dukanova diéta je vyváženou, jemnou a postupnou metódou. Vzhľadom k fenomenálnemu úspech Dukanovej diéty v počiatkoch roku 2000 precestoval Pierre Dukan celý svet, aby mohol študovať a získavať ďalšie informácie. Robil to tak počas celej doby svojej kariéry a tieto stretnutia ho viedli k posilneniu a rozvinutiu jeho diéty. Týždeň s Dukanovou diétou môžeme považovať za týždeň s vyváženým a konštantným úbytkom hmotnosti.
Nutričné ​​schodisko Dukanovej diéty je spojením 7 krokov, ktoré reflektujú význam kategórie potravín, ktoré sú do jedálnička pridávané deň po dni s tým, že berú ohľad na potrebu schudnutia. Dôležité je spriateliť sa so 100 povolenými potravinami.

Úbytok hmotnosti pri Dukanovej diéte je postupný a konštantný, ak si vytvoríte správne stravovacie návyky, ktorých sa budete držať aj naďalej v dlhodobom horizonte, pričom poslúžia ako základ pre konsolidačnú fázu, ktorá bude nasledovaná úspešnou stabilizáciou. Pridávanie nových kategórií potravín v každom kroku zabezpečuje ďalšiu motiváciu, ako vydržať a odolávať nástrahám okolia!

špargľa

7 krokov, ktoré je potrebné si osvojiť

Každý nový deň obsahuje novú rodinu potravín, takže sa odmeňujeme priebežne a zostávame motivovaní v dlhodobom horizonte, čo podporí tých, ktorí sa rozhodnú schudnúť síce menej rýchlo, ale bez akejkoľvek frustrácie, pričom si budú môcť dopriať aj odmenu v podobe jedla na oslavu v nedeľu.

Pondelok : začať s čistým štítom; deň prirodzeného proteínu bez obmedzenia množstva
Utorok : Skonzumovanie toľko zeleniny, na koľko máte chuť!
Streda : Do jedálnička môžeme pridať bez obáv ovocie
Štvrtok : Konečne chlieb, samozrejme celozrnný!
Piatok : Je čas na syr!
Sobota : Potraviny s obsahom škrobu, napr. cestoviny, zemiaky…
Nedeľa : Relax a vychutnanie si víkendu jedlom podľa vlastnej chuti!

Nutričné ​​schodisko je základom konsolidačnej fázy Dukanovej diéty

Zavádzanie nevyhnutných potravín do jedálnička v predpísaných dávkach v priebehu tretej fázy Dukanovej diéty zabezpečí, že ako dni plynú, telo sa postupne adaptuje a zvykne si na postoj opätovného nepriberania, ktorý sa stane pevným bodom Dukanovej diéty ako nejaký duševný reflex. Nutričné ​​schodisko umožňuje schudnúť telu vlastnou rýchlosťou a zároveň kontrolovať svoju váhu pružnejšie a v uvoľnenejšom rámci.

Upozornenie: Táto diéta nie je veľmi vhodná (ani efektívna) pre vegetariánov a vegánov, a to najmä kvôli nedostatku proteínov v ich (už tak dosť obmedzenej) strave. Vegetariáni nemajú veľa možností ako získať bielkoviny. Proteíny v ich strave pochádzajú väčšinou z mliečnych výrobkov a vajec. Sú síce schopní používať tofu, no to im aj tak veľa proteínov neposkytne. Toto obmedzenie ešte viac redukuje jedálny lístok a možnosti stravovania, čím sa ťažšie dosahuje úspech v chudnutí. Vzhľadom k tomu, že vegáni nekonzumujú väčšinou ani mliečne výrobky a vajcia, táto strava je aj pre nich pomerne neefektívna a nevýživná.

Tekutý vitamín C

Zdroje:

http://www.dukandiet.co.uk/the-dukan-diet/method/food-list?eprivacy=1
http://vitamin-resource.com/dukan-diet-how-it-function.html
http://healthfamilyplus.com/diet-foods/the-dukan-diet.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Dukan_Diet
http://healthmeup.com/photogallery-weight-loss/can-the-dukan-diet-help-you-lose-weight/17554
http://www.webmd.com/diet/dukan-diet
http://merci-mama.com/girls-do-i-have-a-recipe-for-you/
http://restauracie.etrend.sk/restauracie-aktuality/koniec-karaf-na-olivovy-olej.html
http://freeworld-trading.co.uk/seeds-sultanas-and-goji-berry-video-market-report-january-2015/

 

Foto:

Obrázok s povolením Mister GC dostupný na FreeDigitalPhotos.net

Obrázok s povolením artur84 dostupný na FreeDigitalPhotos.net

Obrázok s povolením RTP411 dostupný na FreeDigitalPhotos.net

Môže Vás zaujímať

mäso

Doktor Pierre Dukan a jeho diéta

Vo svojich 23 rokoch sa stal Pierre Dukan jedným z najmladších francúzskych všeobecných lekárov. Toto ...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*